Shop quickmenu

Papiergeld - Pick standaard (UNC-POOR)

Tegenwoordig zijn er twee standaarden voor het beoordelen van bankbiljetten. Beoordeling volgens de normen van de Pick-catalogus en beoordeling volgens de Sheldon-beoordelingsschaal. Het verschil tussen deze twee standaarden is dat de Sheldon-beoordelingsschaal wordt gebruikt door speciale "Third party grading (TPG)” bedrijven die de biljetten in een speciale plastic houder insluiten. De normen van de Pick-catalogus worden gebruikt om biljetten te beoordelen, die niet ingesloten zijn, vaak "raw" biljetten genoemd.

 

Ongecirculeerd (UNC)
Een perfect bewaard gebleven biljet, nooit verkeerd behandeld door de uitgevende instantie, een bankbediende, het publiek of een verzamelaar. Het papier is schoon en stevig, zonder verkleuring. De hoeken zijn scherp en vierkant, zonder enig bewijs van afronding. (Afgeronde hoeken zijn vaak een duidelijk teken van een gereinigd of "bewerkt" biljet.) Een ongecirculeerd biljet behoudt zijn oorspronkelijke natuurlijke glans. LET OP: Sommige biljetuitgiftes zijn vaak beschikbaar met lichte sporen van vouwen door tellen. Bovendien hebben in Frankrijk gedrukte biljetten meestal een lichte rimpel in het papier. Veel verzamelaars en handelaren verwijzen vaak naar zo'n biljet als AU-UNC.

Bijna ongecirculeerd (aUNC of AU)
Een vrijwel perfect biljet, met enige lichte gebruikssporen. Kan licht vouwen/knikken bij een hoek door het tellen in de bank laten zien, of één lichte vouw door het midden, maar niet beide. Een AU-biljet kan niet doorgevouwen zijn, een kreuk is een harde vouw die meestal het oppervlak van een biljet "gebroken" heeft. Dat mag niet, de vouw moet een soort ronding van het papier laten zien. Het papier is schoon en helder met een oorspronkelijke glans. De hoeken zijn niet afgerond.

Prachtig (PR, EF of XF)
Een zeer aantrekkelijk biljet, met lichte gebruikssporen. Kan maximaal drie lichte vouwen of één sterke vouw hebben. Het papier is schoon en helder met een oorspronkelijke glans. De hoeken kunnen slechts het geringste teken van afronding tonen. Er kan ook het minste teken van slijtage zijn waar een vouw de rand ontmoet.

Zeer Fraai (ZF of VF)
Een aantrekkelijk biljet, maar met meer bewijs van gebruik en slijtage. Kan verschillende vouwen hebben, zowel verticaal als horizontaal. Het papier kan minimaal vuil bevatten, of mogelijk kleurvervaging. Het papier zelf is nog steeds relatief stevig en niet slap. Er zijn geen scheuren in het randgebied, hoewel de randen lichte slijtage vertonen. De hoeken vertonen ook slijtage, maar zijn niet volledig afgerond.

Fraai (F)
Een biljet dat aanzienlijk in omloop is geweest, met veel vouwen, kreukels en rimpelingen. Het papier is niet overdreven vuil, maar kan enige zachtheid vertonen. De randen kunnen veel hantering tonen met kleine scheurtjes in het randgebied. De scheuren mogen zich niet uitstrekken tot in het ontwerp. Er zal geen gat in het midden zijn vanwege het vouwen. De kleuren zijn duidelijk maar niet helder. Een nietje of twee zou geen ongebruikelijke slijtage zijn bij een biljet in Fraaie staat. Over het algemeen heeft het biljet nog steeds een wenselijke uitstraling.

Zeer goed (ZG of VG)
Een veelgebruikt biljet, misbruikt maar nog steeds intact. De hoeken kunnen veel slijtage en afronding hebben, kleine deukjes, scheuren die zich kunnen uitstrekken tot in het ontwerp, enige verkleuring kan aanwezig zijn, er kunnen vlekken zijn opgetreden, en een klein gaatje kan zichtbaar zijn in het midden als gevolg van overmatig vouwen. Nietjes- en speldgaatjes zijn meestal aanwezig, en het biljet zelf is vrij slap, maar ER mogen GEEN stukjes van het biljet ontbreken. Een biljet in Goede staat kan nog steeds een over het algemeen niet onaantrekkelijke uitstraling hebben.

Goed (G)
Een goed versleten en veelgebruikt biljet. Normale schade door langdurige circulatie omvat sterke meervoudige vouwen en kreukels, vlekken, speldgaatjes en/of nietjesgaatjes, vuil, verkleuring, scheuren aan de rand, een gat in het midden, afgeronde hoeken en een algemeen onaantrekkelijke uitstraling. Er mogen geen grote stukken van het biljet ontbreken. Graffiti wordt vaak gezien op biljetten in Matige staat.

Matig
Een volledig slap, vuil en zeer intensief gebruikt biljet. Grotere stukken kunnen half afgescheurd of ontbrekend zijn, naast de gebreken die genoemd zijn onder de categorie Goed. Scheuren zullen groter zijn en delen van het biljet zullen meer bedekt zijn.

Poor
Een "vod" met ernstige schade als gevolg van slijtage, vlekken, ontbrekende stukken, graffiti en grotere gaten. Het kan tape bevatten om stukken van het biljet bij elkaar te houden. Er kan ook bijgesneden zijn om ruwe randen te verwijderen. Een Slecht biljet is alleen wenselijk als een "opvulling" of wanneer zo'n biljet het enige bekende exemplaar is van die specifieke uitgifte.